​​Centenarul Asociaţiei Învăţătorilor din Bacău Cronica evenimentului

Centenarul Asociaţiei Învăţătorilor din Bacău
 Cronica evenimentului


    La invitaţia Dnei Preşedinte Rodica Leonte şi a Domnului Vicepreședinte AGIRo - Cătălin Diaconu, am participat pe data de 7 noiembrie 2014  la evenimentul Învăţătorul Băcăuan - tradiţie şi continuitate. Centenarul Asociaţiei Învăţătorilor din Bacău.  Asociaţia noastră a fost reprezentată de Mariana Marin, Preşedinta AGIRoMd şi Stela Baltag, Preşedinta sucursalei Chişinău. Au mai fost prezenţi în afara membrilor AI Bacău şi colegi din AI Neamţ, AI Vaslui, AI Harghita, AI Vrancea.

   Colegii din Bacău au realizat o activitate de omagiere a tradiţiilor asociative învăţătoreşti. Din discursurile participanţilor s-a menţionat multiplu despre valoarea asociației în ceea ce priveşte solidaritatea, unirea şi puterea învăţătorilor. Drept confirmare că Asociaţia are vizibilitate şi apreciere la nivel comunitar, evenimentul a fost onorat de prezenţa unor personalități şi anume:  viceprimarul oraşului Bacău, prorectorul Universității Vasile Alecsandri, profesori universitari, profesori ai Colegiului Naţional Pedagogic Stefan cel Mare, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, ai Casei Corpului Didactic, ai Centrului de Informare Europeană etc.

Vorbitorii au apreciat activitatea Asociaţiei şi contribuţia ei la dezvoltarea învăţământului românesc.

Directorul Arhivei de Stat a consemnat date importante despre istoria Asociaţiei Învăţătorilor, a remarcat contribuția lui Grigore Tăbăcaru în dezvoltarea învăţământului şi ridicarea prestigiului învăţătorilor. De asemenea s-a remarcat faptul că  este considerat unul din fondatorii şcolii active şi ai pedagogiei experimentale în România.

În cadrul festivității inaugurale au fost apreciaţi cu diplome de recunoştinţă învăţători pensionari, remarcabili prin activitatea de până la pensionare. Doamnele Învăţătoare  au reiterat gânduri de dor pentru şcoală, povestind şi citind din cărţile scrise în perioada de pensionare. 

Motorul evenimentului (aşa a fost apreciat de organizatori) a fost Dl Ioan Dănilă, conferențiar universitar, doctor în filologie, care a inspirat cu vocea sa blajină ascultătorii din sală, menţionând despre cât este de importantă figura lui Grigore Tăbăcaru în învăţământul românesc. 

Cu această ocazie s-a lansat un volumul omagial Anuarul Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Bacău - 2014, apărut la Editura Casei Corpului Didactic Bacău.

Preşedinta AGIRoMd, M. Marin a ţinut un discurs în sala de festivităţi a Facultăţii de Litere,  Universitatea V. Alecsandri, Bacău despre menirea activităților asociative care contribuie la dezvoltarea profesională. Drept recunoştinţă pentru parteneriatul cu AI Bacău a fost înmânată diploma de partener asociat onorific şi un set de reviste Învăţătorul Modern, Grădiniţa Modernă.

Gânduri inedite de la eveniment:  Profesorul este cel care seamănă şi nu


ACADEMIA ÎNVĂȚĂTORULUI MODERN

BINE ATI VENIT!

Revista Învăţătorul Modern este alături de Dumneavoastră oricând!

Mereu Moderni, Mereu cu Noutăţi!

Revista apare o dată în două luni în Republica Moldova şi în România.